Is je gezin geschikt?

Tja, wij hebben ook nog een paar vragen aan jou. In de hoop dat deze vragen

De kosten van aanschaf vallen in het niet bij de kosten van levenslange verzorging. Ze eten veel, vooral in de groeiperiode, jaarlijks een bezoek aan de trimsalon is geen uitzondering en helaas, ook Ieren kennen gezondheidsproblemen en dierenartskosten zijn in zo’n geval niet weinig. Medicijnen en ook wormtabletten gaan per kg lichaamsgewicht!

Houd je van een schoon huis?
Denk dan aan modder, zand en de vele regendruppels die hij mee naar binnen neemt en daar lekker uitschudt. Zijn er voldoende uitlaatplaatsen in de buurt? Kan hij daar ook loslopen en rennen? Houd je rekening met de aanschaf van een auto, aanpassingen in huis? Geen gladde vloeren, wel afwasbare muren, etc. Wat doe je met je Ier in de vakantie? Een dierenpension is gèèn geschikte vakantieplaats.

Als je nog steeds een Ierse Wolfshond in huis wilt hebben en op zoek gaat naar deze Gentle Giant, dan raden wij je aan hem ten allen tijde via de Ierdie te kopen. Koop nooit een Ier via de krant of internet. Ierdie zal altijd proberen te bemiddelen als er via internet of kranten Ieren te koop aangeboden worden.

Wij lenen ons niet voor onveilige en ongezonde praktijken en adviseren de pupkopers dan ook altijd om niet met dit soort fokkers in zee te gaan. Waar kan je op letten als je bij een fokker komt? Een fokker is attent, vriendelijk, bereid tot het beantwoorden van al je vragen, geduldig en eerlijk. De doelstelling van de fokker met betrekking tot de pupkoper is:
De pupkoper is vóór de aankoop van de pup op de hoogte van de gezondheid, karakter, rastypische ziektes, voeding en opvoeding van de Ierse Wolfshond.

  • Je hebt een goed gevoel bij de fokker van je pup.
  • Het moet ‘klikken’ tussen jou en de fokker.
  • Je kunt met je vragen bij hem/haar terecht.
  • De fokker is blij met je gegevens, heeft deze info nodig om duidelijk te krijgen hoe en waar zijn / haar nestproduct terechtkomt.

Groeirace in 1 jaar van 8 naar 80 cm door de Ierse Wolfshond
De Ierse Wolfshond groeit zo snel dat je hem kunt ‘horen groeien’ is een bekende uitdrukking om aan te geven dat de Ierse Wolfshond zijn hoogte in ongeveer 8 maanden vertienvoudigt. Tot de leeftijd van 3 maanden geldt, hoe ouder ze zijn, hoe harder ze groeien. Bij de geboorte wegen ze ongeveer 500 gram en kunnen nog op je hand liggen, maar als je een week later komt is dit al verdubbeld. Dus per dag zo ongeveer 125 gram er bij. In de derde en vierde week zal hij ongeveer 350 gram per dag aankomen, dus is hij met vier weken al zo zwaar als een kleine zak aardappelen. Hierna volgen er weken van zo’n 700 gram per dag!!

Je begrijpt wel dat deze groeifase met zorg en beleid, begeleid moet worden.

Als we naar de botopbouw kijken, zien we eigenlijk ook een knap staaltje werk, want het skelet bestaat bij de geboorte bijna geheel uit kraakbeen en is daardoor weliswaar buigzaam, maar ook heel kwetsbaar in de groei. In de loop van het eerste levensjaar zullen in de botuiteinden, groeischijven en gewrichten de kraakbeencellen zich omvormen tot botcellen.

Ook de pezen en spieren maken dat eerste jaar een enorme groei door en zijn dan even kwetsbaar als de botten. Een slechte doorbloeding door te weinig aanmaak c.q. groei van bloedvaatjes en te dikke botvliezen, kan een afbraak van cellen teweeg brengen en kunnen er ziektes als OCD (Osteochondritis Dissecans), LPA (Los Processus Anconeus) en LPC (Los Processus Coronoideus) ontstaan. ‘Zorgvuldigheid’ is daarom een van de belangrijkste woorden die we moeten onthouden bij het opgroeien van de Ierse Wolfshond.

De groeifase kost de pup veel energie. Hij zal hierdoor eerder vermoeid zijn en veel slapen. Door te observeren zult u snel doorkrijgen dat de pup heel plotseling in slaap kan vallen.

Als hij door mensen (-kinderen) bezig gehouden wordt, zal hij willen doorspelen en zich kunnen overbelasten. Daarom is het een goede zaak als we de afwisseling van rust en spelen in de gaten houden en zonodig de pup verplicht met rust laten en de hoeveelheid indrukken doseren.

Dit geldt ook voor de duur van de wandelingen. Langzaam opbouwen doen we door iedere maand de wandeling met niet meer dan 5 minuten uit te bouwen. Bijvoorbeeld: een pup van 7 maanden mag niet langer dan 35 minuten wandelen. Tip: sta maar eens een poosje stil na een periode aangelijnd spelen en wandelen. Als hij gaat zitten of liggen is hij al te moe geworden. Nadeel is dat hij blijft lopen als jij ook blijft lopen.

Dus niet vergeten: Overbelaste spieren belemmeren de groei en kunnen de botten beschadigen.

Even een hond kopen is er niet bij, zeker geen Ierse Wolfshond. Je gezin uitbreiden met een Ierse Wolfshond mag niet afhangen van een luchtig besluit. Natuurlijk is de Ier een geweldige hond, maar dan wel een erg hoge en een heel zware.

Om een indruk te geven hierbij een stukje betreffende zijn karakter
Niet alleen de imposante en sierlijke verschijning is motiverend voor de liefhebber, ook het unieke karakter is zeer belangrijk. In vele beschrijvingen van het karakter van andere rassen treft je lovende toedichtingen aan over de aard van het betreffende ras. Het overgrote deel van de Ierse Wolfshonden voldoet aan de op schrift staande karaktereigenschappen. De Ier behoort tot de meest tolerante rassen ten opzichte van mens en dier (“eigen” huisdier wel te verstaan, de Ier is en blijft een windhond met jachtpassie). Hij is aanhankelijk, lief, rustig, bedachtzaam, intelligent, betrouwbaar en voegt zich gemakkelijk naar de gewoonten van zijn eigenaar.

Wat wil je nog meer voor moois horen? Indien je een waakhond zoekt dan ben je aan het verkeerde adres bij een Ier. Hij is niet blafferig en je moet er niet op rekenen dat je Ier het huis bewaakt, integendeel, hij zal elke bezoeker zonder onderscheid hartelijk begroeten.
De Ierse Wolfshond, hoe voorbeeldig ook, blijft een hond die – als het even kan – liever zijn eigen gang gaat. De Ierse Wolfshond vraagt om een vriendelijke, consequente opvoeding. Je mag niet vergeten dat je na het eerste puppy-jaar enorm veel hond in huis hebt rondlopen. Het is reeds gezegd: hij wil zich graag voegen naar je gewoonten, maar hij moet daar wel toe gebracht worden.

Begin daar zo snel mogelijk mee: Ieren iets leren op latere leeftijd of erger nog, afleren, kost veel meer moeite. Het zijn wat dat betreft net mensen.