Activiteiten,  Nieuws

Fundag 30 april 2022

Op 30 april 2022 zijn wij te gast bij Windhondenvereniging Coursing Nienoord te Leek. Hier kunnen wij onze Ieren kennis laten maken met coursing en zoals de titel zegt wij gaan fun maken met onze honden want naast coursing zullen wij leuke spelletjes organiseren die je samen met jou hond doet zoals onder andere koekhappen en andere leuke activiteiten!

De dag staat natuurlijk in het teken van gezellig samen zijn en kletsen over onze geweldige honden onder het genot van koffie en thee.

Wat is coursing?
Coursing is de meest authentieke vorm van windhondenrennen, ontstaan in het hondenland bij uitstek, Engeland. Bij coursing kun je zien hoe honden, per paar, een achtervolging inzetten. De meest realistische coursing is achter levend wild in de vrije natuur, de live-coursing.

Deze illustratie komt uit ‘COURSING The Pursuit of Game with Gazehounds’ Tot voor enige jaren werd de natuur soms een handje geholpen door hazen te vangen, die bekend zijn op het coursing terrein. Deze autochtonen (hazen) werden gevangen en op de wedstrijddag losgelaten waarna vervolgens 2 honden de achtervolging inzetten. De oorsprong van coursing in competitieverband vindt je bij de “Waterloo-cup” in Engeland. De wedstrijd om de “Waterloo-cup” die nog jaarlijks gehouden wordt, is uitgegroeid tot een geweldige traditie.

Als we terug gaan in de tijd is de “Waterloo-cup” de meest traditionele coursing. Evenals nu in Engeland is het op het Europese continent coursing achter levend wild bij wet verboden, vandaar dat er naar een alternatief is gezocht en gevonden. Met behulp van klossen wordt een zigzag parcours uitgezet en met een elektromotor wordt de sleephaas vanaf de start naar het eind van het parcours getrokken.

Wij vragen een eigen bijdrage van 5 euro. De eerste kop koffie of thee wordt jullie aangeboden door de vereniging. Er is een kantine aanwezig voor een kleine versnapering.

Dus noteer:
Zaterdag 30 april 2022, aanvang 11.00.
Schilhoek 2 9351 AD Leek.
Graag aanmelden via c.rave2@outlook.com
Dit kan tot uiterlijk 23 april 2022.